Categorieën
Blog

Tips om te leren improviseren op een rijtje

Een beetje sentiment is heerlijk op zijn tijd. Aan het eind van het jaar terugkijken op wat je het afgelopen jaar hebt bereikt; ik hou ervan.

Zo heb ik dit jaar veel mensen mogen inspireren om verder te komen met improviseren. En dat geeft mij enorm veel voldoening. Ik geniet ervan wanneer ik een deelnemer aan mijn Jaartraining Improviseren hoor zeggen: “ik speel veel vaker, ik heb echt zin om te oefenen, ik heb er ontzettend veel plezier in en mijn vrouw is mijn eerste fan.” Of wanneer ik iemand in een privé-les hoor zeggen: “deze oefeningen snáp ik tenminste, hier heb ik écht iets aan, hier kom ik verder mee. Dankjewel!”

Verder ben ik zelf nog altijd gefascineerd om te blijven leren op mijn instrument. Ik oefen nog steeds, en neem regelmatig les. En van elk optreden leer ik weer iets nieuws.

Ik heb natuurlijk ook goede voornemens voor het nieuwe jaar. Van de volgende voornemens ga jij in het nieuwe jaar iets merken:

  • Achter de schermen wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe site. Met genoeg ruimte voor al mijn nieuwe plannen, teksten en fimpjes.
  • Ik werk aan een E-book van het materiaal van mijn eerder verschenen blogs. Deze zal op de nieuwe site te downloaden zijn. Hieronder vind je alvast een overzicht van de verschenen blogs van het afgelopen jaar.
  • Ik begin in september gewoon weer met een nieuwe Jaartraining Improviseren. De deelnemers die nu meedoen zijn op 1/3 van de training, en kunnen al zóveel. Ik ben trots op ze!
  • De droom van het maken van een online training krijgt langzaam vorm. Je hebt vast al wat van mijn ‘oefenfilmpjes’ voorbij zien komen. Het ALLER-moeilijkste is dat ik een training moet maken zonder live-feedback van jou! Maar ik ga gewoon beginnen. (Online trainingsaanbod vind je inmiddels hier)

Ik ben heel benieuwd, wat heb jij bereikt in het afgelopen jaar op het gebied van improvisatie? En wat zijn jouw goede voornemens? Laat het mij weten in het reactie-veld onderaan dit blog.

Heb jij een aantal improvisatietips gemist? Hier volgt een overzicht van de door mij geschreven blogs van het afgelopen jaar, vol tips voor jou om verder te komen met je improvisaties:

Neem even de tijd en deel je improvisatie-mijlpalen van het afgelopen jaar en je goede voornemens voor het komende jaar in het reactieveld onderaan dit blog. Dank!

 

 

9 reacties op “Tips om te leren improviseren op een rijtje”

Hallo Jelske,

Ik ben sinds een paar weken aangesloten bij een bandje met gitaar, toetsen, drummer zangeres en als ik de berichten goed heb gevolgd komt er in het nieuwe jaar ook nog een bassist bij. Hier speel ik met mijn baritonsax de full-ins en solo’s. Ik leer hierdoor weer veel meer te werken met mijn gehoor. hoewel ik je theorie een beetje heb losgelaten heeft je workshop me wel een duwtje in de goede richting gegeven. Leuk om je activiteiten te volgen. 21 februari hebben we de première van onze band Jazz4Fun en treden we op in Nieuwegein als onderdeel van “gluren bij de buren”.\

Vrolijke groet,
Fred

Hoi,
Mijn goede voornemen is altijd hetzelfde: meer spelen! Helaas is het vleesch zwak…Ik word wel aangemoedigd door jouw enthousiasme Jelske, deze en jouw vele andere mails zijn daar een voorbeeld van. Daar heb ik nou echt wat aan! Dank daarvoor dus 😃
Ditte

hey, je lessen vind ik boeiend en zou er graag meer over weten. ik ga even enkele van je proeflessen proberen en zal dan hopelijk met mijn tenor jou aangetoonde weg kunnen volgen , groeten , alvast bedankt , niek

Ha Niek, de filmpjes die ik heb opgenomen zijn korte introducties op mijn lesmethodes. Je bent altijd welkom om contact met me op te nemen om te bespreken of ik persoonlijk iets voor je kan betekenen.

Hartelijke groet,
Jelske Hoogervorst

Hallo allemaal,
Mijn ervaring op piano is dat je eerst de technieken moet beheersen. Dus neem les en oefen op piano je vingervlugheid tot je met je ogen dicht de toetsen beheerst….net zoals blind typen.
Het is heerlijk om dan je gevoel te laten gaan over de toetsen en te horen hoe je muziek klinkt…soms verassend en soms deprimerend…heerlijk ritmisch of gewoon dissonant…
Bij improvisatie is wel belangrijk of je wil voldoen aan de wetten van de maten of er tussen in balanceert. Vooral ongeoefend publiek (je gezin bijvoorbeeld) kan enorm veel ongemak ervaren als je je niet houd aan de conventionele maat voering. Het is een keuze. Ik varieer en gebruik vaker de koptelefoon als ik te moeilijk speel…. niet voor mezelf maar voor mijn lieve vrouwtje.
Ik probeer beethoven en bach gewoon in mijn eigen stijl en dan in een modern ritme …gewoon heerlijk. Grief of Handel is ook heerlijk om mee te flirten.
Probeer het altijd … Ik begon met vader jacob vroeger en maakte er een blouse van…leuk toch !
Succes !!

Hoi ik las mijn eigen verhaal en het kwam over of je het wel even kon doen…
Niet dus.. Het vergt toch wel heel veel jaren oefenen voor je zover bent als ik nu ben… Dus volhouden !!

sorry als het te gemakkelijk overkwam want dat is het beslist niet !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.