Categorieën
Blog Nieuws

Tien tips om slimmer te oefenen

Mijn goede voornemen is altijd hetzelfde: meer spelen! aldus een van mijn leerlingen in reactie op mijn blog over goede -muzikale- voornemens in 2016. Ze voegde er ook aan toe dat dit vaak niet lukt. Bij mij werken goede voornemens alleen wanneer ik ze heel concreet maak. “Ik ga meer sporten” (zo neem ik me regelmatig voor) werkt bij mij niet. Maar “ik sport 2 x per week een half uur” is voor mij wél haalbaar. Ik zou graag zeggen dat het meer is, maar dat is niet realistisch, want ik ben niet heel sportief en weet inmiddels dat ik dat nooit zal worden.

Ik deel graag een aantal tips met jou hoe je slimmer kunt oefenen. Tips waardoor je eerder aan de slag gaat én meer resultaat uit je oefensessies haalt. Deze tips werken voor mij heel goed. Heb jij nog meer goede tips, deel ze dan in het reactieveld onderaan met ons allemaal!

Tien tips om slimmer te oefenen

  1. Maak van oefenen een gewoonte. Kies een vast moment van de dag, of een aantal vaste momenten in de week en maak de afspraak met jezelf dat je dan oefent. Dit is jouw  tijd en daar komt niets of niemand tussen. Zet de afspraak in je agenda.
  2. Oefen liever wat vaker kort, dan af en toe heel lang. Een cliché, maar waar. Herhaling heeft meer effect. Je gaat bovendien sneller aan de slag wanneer je jezelf voorneemt maar 15 of 30 minuten te spelen, dan wanneer je jezelf voorneemt een uur te oefenen. Je kunt ook oefenen zonder instrument. Bijvoorbeeld ritmische oefeningen of gehoortraining. Of een melodie (neuriënd) uit je hoofd leren.
  3. “Oefen met een wekker” zei mijn leraar Jasper Blom altijd. Daarmee bedoelde hij: deel je tijd in. Een half uur kun je bijvoorbeeld als volgt indelen. Een warming up van 5 minuten met wat lange noten of toonoefeningen. Een improvisatie-oefening van 10 minuten op een ladder of een akkoordprogressie. Vervolgens oefen je 10 minuten een stuk muziek waar je mee bezig bent (voor je band, orkest of voor je les). In de resterende 5 minuten eindig je met een stukje Go for it; iets wat jij leuk vindt om te doen, waar je niet over na hoeft te denken en waar je je vrij voelt en enthousiast van wordt. Go for it!
  4. Prima wanneer je langer doorgaat natuurlijk, maar speel jezelf niet helemaal ‘leeg’. Eindig wanneer je eigenlijk nog zin hebt om door te gaan. Dat maakt het beginnen de volgende keer gemakkelijker.
  5. Vertrouw het proces! Geef niet op wanneer iets niet meteen lukt. De volgende keer probeer je het weer en gaat het beter. Wat jij aan tijd en energie in je instrument stopt komt er na een tijdje echt wel uit in de vorm van muziek. Vertrouw daarop.
  6. Creëer voor jezelf steeds successpiralen: stel jezelf uitdagende, maar haalbare doelen, waarmee je in kleine stapjes naar een groter doel werkt. Een groter doel kan zijn Ik wil makkelijk op gehoor mee kunnen spelen op muziek die ik hoor. Een kleine stap is dat je begint om één muziekstuk -of een gedeelte daarvan – op gehoor uit te zoeken.
  7. Oefen 1 ding tegelijk. Probeer niet van alles door elkaar heen te leren. Daarmee rem je jezelf ontzettend af. Begin met 1 liedje, of 1 improvisatie-oefening. Deze laat je een aantal keer terugkomen in je oefensessies, totdat het lukt. Dan pas ga je verder met een volgend ‘project’.
  8. Wees niet te perfectionistisch. Uit het boek “How to learn a language in 6 months” van Tim Ferris leerde ik: het duurt 6 maanden tot je iets voor 95% kunt. Het duurt 30 jaar voordat je iets voor 98% kunt. Blijf dus niet te lang doorpielen tot het perfect is. Mijn tip: 90% is goed genoeg.
  9. Creëer een fijne oefenplek voor jezelf. Een plek waar je spullen staan die je nodig hebt om te oefenen en waar je het gevoel hebt niemand tot last te zijn. Handige gadgets voor mij zijn: mijn iPad met app om muziek langzamer mee te zetten of ‘loops’ te maken (lees dit blog voor meer apps en programma’s). En een bluetooth speakertje om muziek af te spelen. (De JBL GO speaker kost 29 euro, past in mijn saxofoonkoffer en klinkt prima).
  10. Vraag hulp! Een goede docent, trainer of coach kan jou helpen met het helder krijgen van je doelen, het maken van een goed oefenplan en het creëren van je eigen successpiraal. Het kost je ontzettend veel tijd wanneer je constant zelf het wiel probeert uit te vinden. En het is ook vaak frustrerend. Zie het als een investering in jezelf wanneer je een prof om hulp vraagt. Enkele lessen kunnen je al enorm helpen. Wanneer je vervolgens wél oefent uiteraard.

Wat helpt jou om te blijven oefenen? Om het oefenen leuk en effectief te maken? Deel je tips met mij en andere lezers in het reactieveld hieronder.

2 reacties op “Tien tips om slimmer te oefenen”

Zorg dat je iets concreets plant (projekt, optreden), zodat de ‘drive’ (cq noodzaak) er is om te studeren. Je weet dan waar je het voor doet. Met anderen repeteren werkt ook stimulerend (‘ik moet nu echt aan de slag, anders val ik tijdens de groepsrepetitie’) door de mand. Speel zaken die je leuk en uitdagend vindt. Leg de lat hoog, maar de drempel laag. Laat je niet afschrikken, maar inspireren door De Michael Breckers van deze wereld. Ook al pik je maar gedeeltes op, het betekent toch een stukje persoonlijke (muzikale) groei.

Goede tips Marc. Mooie uitdrukking “leg de lat hoog, maar de drempel laag”. Dankjewel voor je bijdrage. Hartelijke groet, Jelske

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.