Categorieën
Blog Nieuws

Ritmische improvisatie-oefeningen

In mijn blog over puls, ritme en timing vertelde ik je hoe je je improvisatie meer swingend kunt maken. Door bijvoorbeeld de puls duidelijk te voelen, door je bewust te worden van het karakter van elke puls. Door te spelen met timing: voorin of juist achterin. Door de off-beat te spelen. Ritme wordt vaak vergeten wanneer we het over improvisatie hebben, omdat de focus vaak ligt op het spelen van de goede noten op een stuk muziek. Maar het kan je improvisatie enorm veel eenheid en duidelijkheid geven om je ideeën uit ritme te halen.

Daarom deel ik graag weer enkele improvisatie-oefeningen met je. Elke stuk muziek bevat ritmische bouwstenen die jij kunt gebruiken in je improvisatie. Hierdoor heeft je solo te maken met het stuk waar je op speelt, en de frases in je solo hebben met elkaar te maken waardoor je eenheid krijgt. En, ook fijn, het kan je op nieuwe ideeën brengen om vanuit ritme te beginnen.

In het volgende filmpje laat ik een aantal voorbeelden zien. Ik gebruik het nummer Strasbourg St. Denis van Roy Hargrove. Deze staat in de Spotify afspeellijst ‘op gehoor spelen advanced‘.

We doen een aantal andere oefeningen met dit nummer. Hiervoor heb ik een eenvoudige begeleiding gemaakt die je kunt gebruiken om op mee te spelen.

 

Gebruik voor het gemak de toonladder van Ab pentatonisch (Ab, Bb, C, Eb, F, Ab). Voor Bb-instrumenten: Bb C D F G Bb. Voor Eb-instrumenten: Eb F G Bb C Eb.

Graag hoor ik wat je van deze oefeningen vindt. Lukt het? Helpt het? Waar heb jij behoefte aan? Laat hieronder je reactie achter.

Wil je graag andere muzikanten ontmoeten en samen (beter) leren improviseren? Wil je graag directe feedback? Doe mee aan één van mijn workshops. Wil je graag één-op-één met mij werken? Neem contact op over de mogelijkheden. Wanneer je je e-mail adres hier achterlaat, ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe data.

2 reacties op “Ritmische improvisatie-oefeningen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.