Over mij

Life is a lot like jazz, it’s best when you improvise – George Gershwin

jelske
Of ik nou een maaltijd bereid, een vakantiebestemming zoek, een workshop voorbereid of een concert geef, ik improviseer graag en vaak onderweg naar het einddoel. Persoonlijke groei is hierbij mijn drijfveer, muziek mijn alles overstijgende passie.

Wanneer iemand mij vraagt wat ik ben, antwoord ik meestal saxofonist. Maar dat zegt niet alles, want ik werk ook nog als arrangeur, docent, programmeur, organisator,
bandleider en componist. Ik vind het leuk om te bedenken hoe dingen anders kunnen. Wanneer wordt geroepen dat iets onmogelijk is, wordt ik pas echt fanatiek. Ik brainstorm graag met collega’s over andere mogelijkheden om concerten te geven, muziek uit te brengen of muziekonderwijs te vernieuwen. Zo crowdfunde ik – toen het nog niet hip was – sugar c ron beenen_img_5298mijn CD-opname bij elkaar (Sugar – Ode). Ik maak deel uit van een team mensen dat zonder subsidie een goedbezocht jazzpodium in hometown Abcoude oprichtte. En ik geef improvisatietrainingen via Echt Improviseren en ontwikkel momenteel een online improvisatietraining, die gericht is op het ontwikkelen van auditieve vaardigheden en creativiteit.

Maar, je wilt weten waar ik vandaan kom – en je bent vast niet ongevoelig voor namedropping – dus hier zijn de highlights tot nu toe.

Ik ben in 2001 afgestudeerd als jazzsaxofonist aan het Conservatorium van Amsterdam en heb daar een tijdje gewerkt als programmeur van gastdocenten en organisator van studentenprojecten. Ik speelde ondertussen als freelance saxofonist allerlei soorten muziek met diverse bands. En begeleidde hierbij bekende artiesten zoals Ellen ten Damme, Do, Wolter Kroes, Marlayne, Peter Koelewijn, Shirma Rouse, Krystl, Hind, Ruth Jacott, Esther Hart, Ryan Shaw en diverse ‘The Voice’ artiesten.

Ik tourde met The Bob Color en later met Seven Eleven door Europa, en versterkte de saxofoon secties van het Rotterdam Jazz Orchestra, en de Konrad Kosseleck Big Band. Er staat trouwens een leuke saxbattle online van mij met stoere collega Candy Dulfer. Mijn eigen ei kan ik kwijt in verschillende eigen projecten. Lekker experimenteren met effecten en eigen stukken in Liquid Lefty  (compositieprijs Dutch Jazz Competition, CD Frozen). Met Sugar bracht ik in 2013 de CD Ode uit, een ode aan souljazz, -with a touch of Jelske.

sugar_klein_c ron beenen