Categorieën
Blog Nieuws

Kunst is een vorm van domheid

”Intuïtie werkt alleen zonder gedachten, zonder woorden. Het werkt juist alleen als je geen moeite doet om iets te begrijpen. Als je je gevoel gewoon toestaat te zijn. Niets meer. Je weet niet wát, je weet alleen dát.” – Albert Einstein

Tip 4: Gebruik je intuïtie wanneer je wilt leren improviseren

Ik las eens in een interview met de schrijver Arthur Japin het volgende, zeer herkenbare stuk. „Mensen durven vaak niet te doen wat ze voelen. ‘Want dan zegt die er misschien dit van’, redeneren ze, ‘of dan zal die en die er wel dat van denken’. Ze nemen hun besluiten liever met hun hoofd dan met hun hart”. Veel geïmproviseerde muziek die we horen is intuïtief ontstaan. Pas later verschenen er boeken, om de muziek te analyseren en uit te leggen wat er gebeurt. Wanneer jij gaat improviseren, en bij deze boeken en analyses begint (in plaats van eindigt), heb je er waarschijnlijk weinig plezier in. Draai het proces daarom om, en geef je intuïtie ruim baan. Je ratio heeft de intuïtie nodig en je intuïtie de ratio. Door beide aan bod te laten komen, komen ze beter tot hun recht. Nou is het rationele over het algemeen behoorlijk ontwikkeld, en delft het intuïtieve vaak het onderspit. We zijn in onze Westerse samenleving al vanaf de basisschool geconditioneerd om onze kennis te baseren op feiten. Maar, zoals Albert Einstein zegt: “De mens die zich omringt met feiten, niet toestaat dat hij verrast wordt, geen flits van intuïtie kent, geen veronderstellingen maakt, geen risico neemt, leeft in een afgesloten cel.” De titel van dit blog komt van componist Louis Andriessen. Hij zei: “Kunst is een vorm van domheid. Om te creëren moet je niet verstandig willen handelen, maar voortdurend grote beslissingen nemen zonder na te denken.”

Onze ratio laat vervolgens van zich horen wanneer je je afvraagt: hoe doe je dát dan? Nou, ik kan wel wat tips geven (denk ik).

Intuïtie is eigenlijk niets anders dan innerlijke wijsheid. Vertrouw op jezelf. Je weet en hoort vaak veel meer dan je denkt, en hoeft alleen nog maar ruimte te scheppen voor dit onderbewustzijn. Een voorbeeld: Bobby McFerrin toont in dit filmpje op een neurologisch congres aan dat de pentatonische toonladder heel natuurlijk in ieders gehoor aanwezig is. Zonder dat hij eerst uitlegt wat een pentatonische toonladder is.

Maar hoe doe je dit met een instrument voor je snufferd? Het gaat erom dat je dátgene wat je hoort, leert vertalen naar je instrument. In mijn blog improviseren leer je niet uit een boek geef ik oefeningen hoe je op gehoor kunt spelen. Een goede leraar kan je hierbij helpen.

Zorg er ook voor dat je jouw ‘inner composer’ steeds voedt met nieuw materiaal. Muziek die jíj mooi vindt. Niet muziek waarvan iemand anders vindt dat het bij je muzikale opvoeding hoort. Dat is echt onzin. Laat je niets wijsmaken, wees eigenwijs en stippel je eigen weg uit. Luister naar een zo gevarieerd mogelijk palet van muziek, of deze nu geïmproviseerd is of niet, om zo een persoonlijke bibliotheek samen te stellen van jouw inspiratiebronnen.Liefst dwars door alle genres en stijlen heen. Je kunt er muzikaal enorm van groeien. In mijn blog Beter goed gejat dan slecht bedacht geef ik tips over het aanleggen van een eigen audio-archief. En oefeningen, hoe je deze muziek vervolgens kunt uitzoeken, als je dat wilt.

The only true free music is music that is free of needing to sound good. Aldus Kenny Werner in Effortless MasteryAls je dan tóch een waarde hangt aan alles wat je speelt: honor everything you play. Wanneer je een aan het oefenen bent, geef jezelf alle ruimte om te ontdekken, te spelen, te ervaren, te doen. Probeer het weten los te laten. Wanneer je niet precies weet wat je doet, zit je goed. Pruts er op los! Spreek je verbeelding aan. Luister naar jezelf. Laat de klanken tot je doordringen en laat je verrassen.

Belangrijk voor intuïtie is dat je in het moment kunt zijn. Dat je intuitie4niet voortdurend in je hoofd aan het kletsen bent of allerlei oordelen hebt, want dan vang je de signalen van je intuïtie niet op. Het begint bij bewustzijn, bewust zijn bij wat er is. Door steeds meer op te letten: wat doe ik eigenlijk met mijn intuitie, ga je deze herkennen. Door haar te herkennen, maak je haar sterker. Vergeet niet dat we voortdurend heel veel informatie opslaan. Maar meer kennis leidt niet noodzakelijkerwijs tot betere beslissingen. Intuïtie kan dan als een soort adviseur dienen. Ons intuïtieve vermogen kan, als we ervoor open staan, ons ineens het totale plaatje laten zien. Alles valt dan als een puzzel in elkaar. Zo ontstaat er een intuïtief inzicht. Intuïtie kun je ontwikkelen, er valt voortdurend iets in bij te leren.

Ik publiceer regelmatig een blog met nieuwe tips. Wil je meer inspiratie? Wil je je nu al verder ontwikkelen? Wil je graag directe feedback? Dan nodig ik je van harte uit om eens een van mijn workshops uit te proberen. Wanneer je je e-mail adres hier achterlaat, ben jij als eerste op de hoogte van nieuwe data.