Categorieën
Blog Nieuws

Is een blues nou wel zo makkelijk?

Improviseer jij wel eens over een blues? Maak je hierbij wel eens één van de volgende situaties mee?

  • het lukt je niet echt om je met de harmonieën en de sounds van de blues te verbinden, of;
  • je kunt het akkoordenschema niet bijhouden, of;
  • je bent heel snel door je ideeën heen, omdat je nog niet zoveel mogelijkheden kent om te spelen over een blues.

Veel muzikanten denken dat er harmonisch niet zoveel gebeurt in een blues. En dat de blues heel gemakkelijk is. Want vaak is de blues het eerste is wat je leert wanneer je wilt improviseren. Je leert meestal om met een bepaalde reeks noten te soleren over een blues. Een pentatonische reeks of een bluesladder.

Deze noten klinken allemaal min of meer OK op een blues. En wanneer dit toevallig precies de noten zijn die je wilt spelen dan is dat natuurlijk prima. Maar wanneer je op een meer melodische manier wilt improviseren, waarbij je meer verbinding legt met wat er harmonisch gebeurt, of wanneer je gewoon meer hoort dan uitsluitend die noten uit de bluestoonladder, dan heb je een rijker, meer diepgaand klankenpalet nodig dan die ene ladder waarvan iemand anders je zegt dat je die kunt spelen.

Want wat er harmonisch gebeurt in een blues, is helemaal niet zo eenvoudig als jij misschien denkt of geleerd hebt. In het meest eenvoudige blues akkoordenschema heb je al te maken met 3 verschillende akkoorden, en daardoor 3 verschillende toonladders. Deze kun je gelukkig leren kennen, ontdekken, spelen en met elkaar leren verbinden. Daardoor wordt het veel leuker om te improviseren over een blues en krijgen jouw improvisaties meer diepgang.

Het stapsgewijs ontdekken van het akkoorden schema van een blues vergt wel wat tijd en inspanning. Ik kan je hierbij goed helpen. Ik ontwikkelde de online cursus Play the Blues.

Ik kan je nu alvast enkele tips geven die je zelf kunt toepassen:

  • Leer allereerst de vorm en melodie van een eenvoudige bluesvorm van 12 maten. Voorbeelden hiervan zijn Bags Groove, Sandu, of The Magilla. Kies er één die jou het meest aanspreekt. Luister zo vaak naar het nummer dat je het kunt meefluiten of -zingen. Leer vervolgens de melodie en de sound van deze blues. De akkoorden en melodie werken samen en versterken elkaar. Je kunt een partij gebruiken als geheugensteuntje, maar werk vooral met je oren.
  • Onderzoek elk akkoord afzonderlijk. Welke noten zitten er in en creëren de harmonische omgeving? Gebruik eventueel een partij om meer duidelijkheid te krijgen. Maar vergeet niet te luisteren.
  • Probeer de akkoorden – wanneer je ze apart hebt verkend – horizontaal met elkaar te verbinden. Gebruik hierbij een begeleiding. Welke noten veranderen en welke blijven hetzelfde?

Wanneer je beter begrijpt wat er harmonisch gebeurt, geeft dit je meer zelfvertrouwen. Je bent bovendien in staat je creatieve ideeën uit te drukken. Je leert spelen wat jij wilt over de blues. Onderzoek welke klanken jij nodig hebt om jezelf te kunnen uitdrukken. Er zijn geen regels, er zijn geen goede of foute noten. Volg jouw gehoor, gebruik jouw vaardigheden en vertel je eigen verhaal.

Kijk op de vernieuwde site www.echtimproviseren.nl of het (online) cursusaanbod jou iets kan bieden. En volg de blogs met meer tips om te leren improviseren.