Categorieën
Blog Nieuws

Hoe studeer je een jazzstandard in?

Onlangs nam ik een aantal filmpjes op met tips die je kunt gebruiken om een jazzstandard in te studeren. Deze filmpjes stuurde ik naar de deelnemers van mijn workshop, zodat zij zich optimaal konden voorbereiden. Maar ik deel de tips ook graag met jou. Ze zijn bedoeld voor de speler die ervaring heeft met improviseren en graag op een jazzstandard wil (leren) improviseren.

Hoe oefen jij meestal een jazzstandard? Welke tips kun jij anderen geven? Laat je reactie achter onderaan de pagina.

Succes!

3 reacties op “Hoe studeer je een jazzstandard in?”

Hoi Jelske,

een duidelijke uitleg van hoe een standaard te leren. In grote lijnen doe ik het zelf ook zo en al jaren. Ik luister naar 1 of meerere grootheden – gelukkig is er nu Spotify! – en begin mee te spelen.
Alleen ik speel niet alle noten van alle akkoorden, zoals in dl.2 wordt aanbevolen.
Ik heb zelf ook niet het idee dat dat strikt noodzakelijk is, veel akkoorden hebben immers een relatie en staan niet los van elkaar. Ik probeer met improviseren veel meer in te haken op de “teneur” van de song, ook weer door veel te luisteren. Ik moet er wel bij zeggen dat ik vanaf m’n 12e saxofoon uit het hoofd heb leren spelen en pas op later leeftijd akkoorden ed. Ik ben nu 67 jaar en sinds 2 jaar weer intensief begonnen met saxofoon en jazz spelen in een eigen quintet.
Bedankt voor je uitleg overigens, met groeten

Ha Cor,

Dank voor je reactie. Je hoeft absoluut niet alle akkoordnoten te spelen, het is slechts een oefentip om een schema beter te leren kennen of uit je hoofd te leren. Mooi is als jij er horizontaal over kunt bewegen en je kunt uitdrukken. Dank voor je bijdrage en veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.