Nadat ik je heb verteld wat je -volgens mij- allemaal beter niet kunt doen wanneer je wilt leren improviseren, geef ik je vandaag een voorbeeld van wat je wél kunt doen.

Mijn (ik overdrijf even) negatieve studie-advies ‘oefen niet uit een boek’ zorgde voor wat ophef over de mail. Maar voor mij is het weinig zinvol geweest om licks en patterns al lezend te oefenen, en bovendien vond ik het oersaai. Maar het oefenen van licks -loopjes- op zich kan je wel veel opleveren. Want deze kunnen je vocabulaire, oftewel muzikale bagage geven. De manier waaróp je die loopjes oefent bepaalt echter of dit zinvol is of niet.

Het meest zinvol is het om licks en loopjes die jij mooi vindt op gehoor uit zoeken. Dan leer je ze niet alleen spelen, maar ga je ze ook horen en blijven ze beter hangen. En daarna ga je met die loopjes variëren, pielen en proberen. Of het nou de soulvolle loopjes van Grover Washington jr. zijn, of de rake trompetnoten van Chet Baker of Kenny Dorham, de supersonische beboplijnen van Charlie Parker,  de ultraswingende tromboneloopjes van J.J. Johnson. Wat jou blij maakt, dáár ga je mee aan de slag.

Ik heb een video voor je opgenomen waarin ik je laat zien hoe je dit kunt aanpakken, en wat het nut is van deze oefening. Probeer dit eens met een stuk muziek van jouw keuze. Je kunt ter inspiratie natuurlijk gebruik maken van mijn Spotify afspeellijsten ‘Op gehoor spelen’ easy, medium of advanced. Zorg dan wel dat je een mp3 van het nummer van je keuze te pakken krijgt, zodat je deze met een programma (zie video) langzamer kunt zetten.

Ik ben benieuwd, welke muziek zou jij graag willen uitzoeken? Deel je reactie achter onder aan dit blog.

Veel plezier!

Kijk op de vernieuwde site www.echtimproviseren.nl of het (online) cursusaanbod jou iets kan bieden. En volg daar de blogs met meer tips om te leren improviseren.